Nu är det klippt för sommarlov

Emedan lövängarna grönskar och skolavslutningarna avlöser varandra, väntar får runtom på Åland att äntligen få sommarfrisyren fixad. En fårklippare från Sverige är på inresande i veckan och besöker 450 ullfulla får på sammanlagt tolv gårdar.

Vi är förberedda

Fåren har samlats väl i fållor för att vara lättåtkomliga och står i kö för att matas fram för klippning. Bädden är fast så att inte halm och hö skall fastna i ullen. Dessutom får inte ullen vara våt av regn och rusk, för det försvårar klippningen och försämrar lagringsmöjligheten av ullen. Fåren har fastat för att vara smidiga för bästa komfort under klippningen för både sig själva och klipparen.

Fåren njuter av klippning

Enligt djurskyddslagstiftningen måste får klippas minst en gång årligen, men de flesta mår bäst om de kan klippas två gånger per år. Egentligen är det ullen från höstklippningen som är den mest eftertraktade då sommarullen efter vårklippningen är den bästa. Fåren har fått gå ute i grönskande hagar i sol, vind och regn och återhämtat sig efter lamningsperioden. Men känslan med vårklippningen är underbar då mammorna blir av med den tuffsiga, på sina ställen avskavda, smutsiga ullen i vårsommarvärmen och blir så glansiga och fina i sina sommarfrillor. Den här ullen blir bra marktäckare och jordförbättrare i trädgården, speciellt under jordgubbsplantorna.

Klippdans

Då kör klipparen in på gården. Klippmaskinen hängs upp i en ställning några meter upp och strömmen kopplas på. Bra belysning och bra underlag som skyddar klippbettet och ger halkskydd för fåret är förberett. Nu kan klippdansen börja. Fåret sätts i sittande position och böjs och sträcks i olika positioner under processen, för att skinnet aldrig skall hamna i väck för saxens vassa bett. På otroligt några få minuter är det klart och klipparen ställer sig redo för nästa får i kön. Jag tänker med nostalgi på scener ur Törnfåglarna.

Lilla lammet Eden, som ser sin mammas ull i en hög på stallgolvet, gråter hjärtskärande i tron att det är mamma som ligger där. Mamma Björk står bakom henne och bräker lugnande. Det tar ett tag innan alla känner igen varandra och flockhierarkin har återupprättats. Men nu kan den blomstertid komma, med lust och fägring stor....

Visste du att…

  • Världsrekordet på antal får klippta på åtta timmar innehas av nyzeeländaren Rowland Smith som 2017 krossade det tidigare rekordet och klippte 644 tackor. Det innebär att det tog honom i genomsnitt knappt 45 sekunder per får. (landlantbruk.se, 2017)

  • Nya Zeeland har ca 25 miljoner får som skall klippas 1-2 gånger på en önation med 5,1 miljoner invånare. På Åland har vi ca 8700 får och knappt 30 000 invånare.

  • För några år sedan försökte Nya Zeeland göra fårklippning till en OS-sport. (landlantbruk.se, 2017)

  • I Sverige produceras cirka 1 000 ton ull årligen, men mer än 50% slängs. Samtidigt importerar Sverige över 1 700 ton ull varje år i form av råull, kardad ull och garn. (IVL Svenska miljöinstitutet, 2023)

Föregående
Föregående

Checklista - Förberedelse mot rovdjursangrepp

Nästa
Nästa

Vi är på kurs i fårskinnsömnad